niedziela, 11 sierpnia 2013

Coś pysznego i szybkiego!!!

Kochani podam Wam przepis na pyszną roladkę bezowa ,którą się robi w momencie,wygląda naprawdę smacznie a jak smakuje........

Zdjęcie jakieś taki nijakie wyszło,ja zrobiłam z borówką amerykańską ale można  dodać czerwona porzeczkę,maliny itp.jak kto lubi.

POTRZEBUJEMY:
-3 jajka
-120 g cukru
-szczypta soli
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-5 łyżek cukru pudru
-150 g śmietany 36%
-100 g serka mascarpone
-150 g np.czerwonej porzeczki 

ZACZYNAMY:

1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2.Pod koniec ubijania do piany dodajemy cukier.Piana będzie gotowa, gdy stanie się lśniąca.Na koniec wmiksować mąkę ziemniaczaną.
3.Prostokątną blachę o wymiarach 25x36 cm wyścielić papierem do pieczenia.Następnie na pergaminie wyłożyć równomiernie pianę.Piec w temp.180 stopni przez 15 minut.
4.Upieczona bezę wyjąć z piekarnika,przełożyć na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną i zrolować.Zostawić do ostygnięcia.
5.150 g schłodzonej śmietany wlać do plastikowej miski i ubijać na sztywno za pomocą miksera.Podczas miksowania stopniowo wsypywać 5 łyżek cukru pudru.
6.Do ubitej śmietany z dodatkiem cukru pudru delikatnie wmieszać 100 g serka mascarpone.Można to zrobić łyżka lub mikserem ustawionym na niskie obroty.
7.Ostudzona warstwę bezy rozwinąć i zdjąć ściereczkę,po czym równomiernie nałożyć  krem śmietanowo-serowy (3-4 łyżki zostawić do dekoracji).
8.Czerwone porzeczki  opłukać pod bieżącą woda ,ostrożnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Owocami posypać warstwę kremu.
9.Tak przygotowany płat bezy ,wysmarowany kremem i posypany porzeczkami,bardzo delikatnie zwinąć w roladę.Uważać, by beza nie popękała.
10.Pozostałym kremem wypełnić szprycę cukiernicza.Wierzch ciasta udekorować .Przed podaniem deser schłodzić w lodówce.

Pozdrawiam Ewa.

1 komentarz:

Dziękuje za poświęcona chwilkę i że mnie odwiedzacie :-))))